Prognoza meteo actualizată. Cum va fi vremea în ultimele săptămâni de primăvară

Prognoza meteo actualizată. Cum va fi vremea în ultimele săptămâni de primăvară
ANM anunță de când se răcește vremea
Publicat: 15/05/2023, 14:54

Meteorologii au emis prognoza meteo până la finalul primăverii! Iată cum va fi vremea în următoarele două săptămâni!

Banat

În prima săptămână a intervalului de prognoză vor fi alternanțe termice de la o zi la alta, însă abaterile față de normele perioadei nu vor fi semnificative; astfel, în zilele cele mai răcoroase (cel mai probabil 18 și 19 mai) media maximelor va fi de 19…21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 și 21 mai) de 24…26 grade, cu aceeași evoluție și în privința minimelor (în unele nopți cu 10…12 grade și 14…16 grade în cele mai calde). Pentru perioada 22 – 28 mai sunt estimate temperaturi mai constante, în general ușor peste cele caracteristice în ultima decadă a lunii mai, respectiv 25…26 de grade ziua și 13…16 grade noaptea, mediat regional. Pe parcursul întregului interval de referință excedentul pluviometric va fi semnificativ. Între 15 și 19 mai, va ploua temporar, local în cantități mai însemnate. Ulterior, după 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Ploile vor avea în special caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

Crişana

Prima săptămână a intervalului va fi caracterizată de oscilații termice de la o zi la alta, însă abaterile față de normele perioadei nu vor fi importante; astfel, în zilele cele mai răcoroase (cel mai probabil 18 și 19 mai) media maximelor va fi de 18…21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 și 21 mai) de 24…26 grade; minimele termice vor avea aceeași evoluție, în unele nopți cu valori de 9…11 grade, iar în cele mai calde de 13…16 grade. Pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante, în general ușor peste cele caracteristice în ultima decadă a lunii mai, respectiv 25…26 de grade ziua și 13…16 grade noaptea, mediat regional. În întreg intervalul de referință regimul pluviometric va fi excedentar. Între 15 și 19 mai, va ploua temporar, local în cantități mai însemnate, pentru ca ulterior, după 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale să fie mai mare în cursul după-amiezilor. Ploile vor avea în special caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

Transilvania

În prima săptămână, deși cu mici oscilații de la o zi la alta, valorile de temperatură se vor situa în jurul celor climatologic specifice perioadei, cu medii ale maximelor de 20…23 de grade (mai ridicate în data de 16 mai) și ale minimelor de 7…11 grade. În a doua parte a intervalului de referință este estimat un regim termic relativ constant și caracterizat de valori ușor peste mediile multianuale, respectiv 22…25 de grade ziua și 8…12 grade noaptea, mediat regional. La începutul intervalului, va ploua temporar în special în vestul și nord-vestul regiunii, apoi cu caracter local și în rest, iar în ansamblu regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în a doua jumătate a lunii mai. Ploile vor avea îndeosebi caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

Maramureş

În prima parte a intervalului valorile termice se vor situa în jurul celor climatologic specifice la mijlocul lunii mai, cu medii ale maximelor de 21…23 de grade și ale minimelor de 9…12 grade, cu mici oscilații de la o zi la alta. Pentru cea de-a doua săptămână este estimat un regim termic relativ constant, cu temperaturi ușor peste mediile multianuale, respectiv 23…25 de grade ziua și 10…12 grade noaptea, mediat regional. În primele zile ale intervalului, va ploua temporar, pe alocuri în cantități mai însemnate, iar cu precădere în vestul regiunii regimul pluviometric va fi ușor excedentar. După data de 23 mai, ploi locale se vor semnala în special în cursul după-amiezilor. Vor fi mai ales averse și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

Moldova

În cea mai mare parte a intervalului de referință, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul sau ușor peste cele normale pentru a doua jumătate a lunii mai, fără oscilații semnificative de la o zi la alta. Astfel, în medie regională, vor fi temperaturi maxime de 22…25 de grade și minime de 10…13 grade, posibil mai ridicate în perioada 20-21 mai și la finalul celor două săptămâni de prognoză.
Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată după 19 mai, până la acea dată acestea urmând a se semnala pe spații restrânse și pentru scurtă durată, astfel că, în ansamblu, în prima săptămână regimul pluviometric va fi ușor deficitar. Vor fi în special averse și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

Dobrogea

Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, vor fi ușoare oscilații termice de la o zi la alta, însă în general temperaturile se vor situa în jurul celor normale în a doua jumătate a lunii mai. Media maximelor diurne va fi de 21…24 de grade, cu valori mai ridicate în zilele de 16, 20 și 21 mai și posibil la finalul intervalului, iar cea a minimelor de 11…14 grade. Cu precădere în primele zile din interval, pe litoral valorile termice din cursul zilei vor fi mai modeste (17…20 de grade). În prima săptămână, regimul pluviometric va fi ușor deficitar, ploi locale fiind de așteptat în special în jurul datei de 18 mai. Estimările prognostice indică o probabilitate mai ridicată de ploaie și în perioada 23-25 mai. Vor fi în special averse și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

Muntenia

Prima săptămână a intervalului va fi caracterizată de oscilații termice de la o zi la alta; astfel, vor fi zile mai răcoroase (cea de 17 mai în special) când media maximelor va fi de 19…21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 și 21 mai) de 24…27 de grade; minimele termice vor fi de 11…13 grade, ușor mai mici în primele nopți. Pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante, în general în jurul celor caracteristice în ultima decadă a lunii mai, respectiv 23…25 de grade ziua și 11…13 grade noaptea, mediat regional. Va ploua temporar în perioada 17 – 19 mai, iar estimările prognostice indică o creștere a probabilității pentru ploi locale și după data de 23 mai, când acestea se vor semnala în special în orele după-amiezilor. Ploile vor avea mai ales caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

Oltenia

În prima săptămână a intervalului de prognoză, vor fi alternanțe termice de la o zi la alta, însă abaterile față de normele perioadei nu vor fi semnificative; astfel, în zilele cele mai răcoroase (în special pe 18 mai) media maximelor va fi de 19…21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 și 21 mai) de 25…26 grade, cu aceeași evoluție și în privința minimelor (în unele nopți cu 10…12 grade, iar în cele mai calde 13…16 grade). Pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante, în general în jurul celor caracteristice în ultima decadă a lunii mai, respectiv 22…25 de grade ziua și 12…15 grade noaptea, mediat regional. Pe parcursul întregului interval de referință regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a regiunii. Între 15 și 19 mai, va ploua temporar, local în cantități mai însemnate. Ulterior, după 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Ploile vor avea în special caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

La munte

Prima săptămână a intervalului va fi caracterizată de oscilații termice de la o zi la alta, însă abaterile față de normele perioadei nu vor fi semnificative. Astfel, în zilele cele mai răcoroase (cel mai probabil în perioada 17 – 19 mai) media maximelor va fi de 10…16 grade, iar în cele mai calde (16, 20 și 21 mai) de 18…20 de grade, dar la altitudini mari valorile termice vor fi mult mai modeste; minimele termice, mediat pentru întreaga zona montană, vor fi de 3…9 grade. Pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante ce se vor situa în general în jurul celor normale pentru ultima decadă a lunii mai.

Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată în majoritatea zilelor din interval, cu precădere în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali unde, mai ales în prima săptămână, excedentul pluviometric poate fi semnificativ. După data de 22 mai, ploile se vor semnala în special în cursul după-amiezelor.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...